Vanaf november 2024 is de gemeente gestart met het opstellen van de Omgevingsvisie 2.0. In deze 2.0 versie wordt een stip op de horizon gezet voor het jaar 2050 en worden er belangrijke keuzes gemaakt voor de openbare ruimte. Wat voor een gemeente wil Twenterand zijn in 2050? waar geven we prioriteit aan? en hoe versterken we door de openbare ruimte op een bepaalde manier in te richten de identiteit van Twenterand?
Dit zijn allemaal vraagstukken waar de Omgevingsvisie 2.0 antwoord op moet gaan geven.
Wat is de Omgevingsvisie 2.0?
De omgevingsvisie is een nieuw onderdeel in de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. De omgevingsvisie is het document waarin het toekomstbeeld van de gemeente voor de leefomgeving wordt vastgelegd. Hierin geeft de gemeente de ontwikkelingen aan die zij de komende jaren wil doormaken. De leefomgeving is de (openbare) ruimte waarin we wonen, werken, elkaar ontmoeten en ontspannen. Met de omgevingsvisie wordt er op een belangrijke manier richting gegeven aan de toekomst van de dorpen en buurtschappen in Twenterand.
Met de Omgevingsvisie 2.0 maken we een vergezicht richting 2050. Hoewel 2050 nog ver in de toekomst is, is het belangrijk om te weten waar we gezamenlijk naartoe willen werken: de gemeente samen met haar inwoners.
Waarom een 2.0 versie?
In 2022 werd de Omgevingsvisie 1.0 vastgesteld door de raad. Dit was een eerste versie van de Omgevingsvisie, maar was met name een bundeling van bestaand beleid en visies. In de 2.0 versie wordt de 1.0 versie verbeterd: de verschillende beleidskeuzes worden naast elkaar gelegd. We zullen bepaalde belangrijke keuzes moeten maken waar we op in willen zetten en we kijken vooruit naar nieuwe en toekomstige uitdagingen die spelen. Uw hulp is daarbij gedurende het gehele proces op verschillende momenten van harte welkom!
Proces Omgevingsvisie 2.0
Per 1 januari 2027 moet elke gemeente een vastgestelde omgevingsvisie hebben. Het proces voor het schrijven van zo’n visie duurt ongeveer twee jaar. Het proces voor de Omgevingsvisie 2.0 zal naar waarschijnlijkheid precies in december 2026 zijn afgerond. Bij zo’n project vindt de gemeente het fijn om extra kennis in te winnen van een bureau dat veel ervaring heeft. Daarom is de keuze gemaakt om bureau RUIMTEVOLK in te huren om ondersteuning te bieden bij het opstellen van de visie. Daarnaast zullen zij er ook voor zorgen dat onze ambtenaren leren deze visie ook echt tot uitvoering te brengen.
Het proces van de Omgevingsvisie 2.0 verloopt als volgt:
Fase 0: november 2024 – februari 2025
Verkenning opgaven, wensen, kansen en knelpunten, inventarisatie beleidsstukken, gesprekken met ambtelijke professionals.
Fase 1: februari 2025 – juli 2025
Opstellen ‘Het portret van Twenterand’. Hierin worden alle opgaven, informatie en de identiteit van de gemeente vastgelegd. Het portret van Twenterand geldt als basis voor de fases die hierop zullen volgen. Tenslotte kun je pas een goede visie maken voor de toekomst als je weet wat er allemaal speelt in de gemeente
Fase 2: juli 2025- december 2025
Opstellen verschillende scenario’s voor de Omgevingsvisie 2.0. In deze scenario’s worden verschillende ideeën voor de Omgevingsvisie 2.0 uitgewerkt waarbij ook in beeld wordt gebracht hoe bepaalde keuzes invloed hebben op andere aspecten in de openbare ruimte. Uiteindelijk wordt er voor een scenario gekozen die verder wordt uitgewerkt tot de Omgevingsvisie 2.0.
Fase 3: januari 2026 – december 2026
Uitwerking Omgevingsvisie 2.0 met tekst en kaart.
Voor meer info over de doorlopen stappen en de toekomstige stappen in dit proces kunt u ook de tijdslijn raadplegen.
Hoe kunt u meedenken?
In fase 1 werd de eerste participatieronde gehouden. In een enquete konden alle inwoners van Twenterand kenmerken, kwaliteiten en dromen over Twenterand in beeld brengen of kenbaar maken. De antwoorden uit de enquête werden gebruikt voor ‘Het portret van Twenterand’.
In fase 2 zal er een nieuwe participatieronde starten. Dat wordt onder andere via deze website en onze social media kanalen gecommuniceerd.
Nota van participatie
In de nota van participatie worden alle participatiemomenten bijgehouden. Daarin komt ook te staan wat er is gedaan met de opgehaalde informatie uit de participatiemomenten en hoe deze zijn geanalyseerd. Zodra de eerste update van de Nota van participatie af is wordt deze hieronder geplaatst.